Hair & Beauty Hanneke is met vakantie t/m 15 augustus. V.a. 16 augustus 13.00 uur sta ik graag weer voor u klaar.
Ik wens u een hele fijne & zonnige vakantie!

Op vakantie als samengesteld gezin

Over twee maanden is het alweer zomervakantie voor iedereen. Een periode van relaxen, ontspannen, niks doen, actief zijnen gezellig met z’n allen leuke dingen doen. Ook veel samengestelde gezinnen gaan in de zomervakantie met het hele gezin op vakantie.

Maar is dat ook voor iedereen zo gezellig?

Wij hebben het als samengesteld gezin echt geprobeerd met z’n zessen, maar vonden het geen succes.
Ondanks dat onze kinderen het prima met elkaar konden (en kunnen) vinden, is het wel iets anders om i.p.v. een weekend, in 1X drie weken lang in een kleine ruimte op elkaars lip te zitten.

Thuis heeft iedereen een eigen plek waar ze zich terug kunnen trekken, op vakantie moeten ze drie weken lang alle ruimte met elkaar delen.
Ook de ideeën over wat je wil gaan doen in de vakantie kunnen nogal uiteen liggen, zowel ik als mijn vriend hadden al diverse vakanties alleen met de kinderen doorgebracht en ieder van ons had een andere invulling daaraan gegeven. Nu hoeft dat niet direct een probleem te zijn en kun je allebei wel wat water bij de wijn doen, maar het is wel weer een van de factoren die ervoor zorgt dat je het uiteindelijk geen groot succes vindt om met z’n allen op vakantie te gaan.

Nog zo’n punt waar je van te voren niet over nadenkt, maar waar je wel tegen aanloopt, je gezin is tijdens zo’n vakantie ook veel groter dan normaal gesproken ( tenzij natuurlijk alle kinderen altijd allemaal bij jullie zijn).
Dan moet je op 2/3 pitjes in de caravan ( wij waren aan het kamperen) elke dag voor meer personen koken. Ook dat hoeft geen probleem te zijn, maar wel als je ook nog rekening wil houden met wie wat wel/niet lust. Eens in de 14 dagen een weekend kun je daar prima rekening mee houden, maar 3 weken lang wordt wel een uitdaging. Nu kun je natuurlijk zeggen: “ze eten maar wat de pot schaft”, maar als je er normaal gesproken in de weekenden wel rekening mee houdt, is dat lastig om op vakantie in 1 keer te veranderen. Kan wel, maar dan heb je weer klagende kids om je heen en dat wil je niet want het is ook jouw vakantie!

En dan hebben we het nog niet eens over de regels die bij ons natuurlijk niet hetzelfde zijn als dat ze gewend zijn bij hun andere ouder. De bemoeienissen van een ex aan de telefoon, die het toch elk jaar weer presteerde om iets te doen of te zeggen waardoor ze een paar dagen onze vakantie kon verpesten.

Kortom super gezellig hoor met z’n allen 3 weken lang kamperen, maar doordat je continu bovenop elkaars lip zit, je je vaak probeert aan te passen aan elkaar, je moet schipperen tussen de kinderen, je je kop breekt over wat je nu weer moet gaan eten en zo zijn er vast nog wel meer zaken op te noemen, waren wij na 3 weken toe aan 3 weken vakantie voor onszelf.
Wij kwamen niet echt uitgerust en vol energie terug van vakantie. Ik geloof dat de kinderen het nog best leuk hebben gehad en 1 week was ook nog goed te doen, maar 3 weken was echt te lang.
De oplossing die wij hebben gevonden wordt niet door iedereen begrepen, maar wij voelen ons er allemaal happy mee.

Wij gaan inmiddels al 10 jaar ieder met onze eigen kinderen op vakantie. Het voordeel daarvan is dat je in de zomervakantie dan ook echt tijd voor elkaar hebt, de kinderen hoeven jou niet te delen met jouw partner en de andere kinderen.
Het gevolg hiervan is dat de kinderen die inmiddels 18, 19, 20 en 24 zijn, nog steeds met ons op vakantie willen.
De kinderen van mijn vriend moeten hun vader altijd met ons delen als ze hier in het weekend zijn. In de vakanties zijn ze met elkaar en datzelfde geldt voor mijn jongens.

Ik kan het iedereen aanraden. En we zijn echt nog weleens een weekje met z’n allen weggeweest, maar die zomervakantie alleen met je eigen kinderen doorbrengen heeft heel veel waarde voor iedereen.

Deel dit bericht

Meest recent: