samenwonen-na-scheiden-e1523286998519

Snel gaan samenwonen na de scheiding, waarom?

Wat is dat toch met sommige mannen, dat ze zoveel haast hebben om na hun scheiding direct weer te gaan samenwonen met een ander? Met als gevolg dat de kinderen in hetzelfde tempo mee moeten als hun vader terwijl ze nog midden in de rouwverwerking zitten van de scheiding.

Ik begrijp goed dat wanneer een man op een roze wolk zit, dat je dan tegen een muur praat. Want hij is verliefd en wil zo vaak mogelijk bij zijn nieuwe liefde zijn. Dat snapt iedereen, alleen wanneer je net bent gescheiden heb je niet alleen te maken met jezelf en je nieuwe liefde, maar ook met je kinderen en niet te vergeten met je ex. Ik hoor nu al een aantal mannen steigeren en zeggen mijn ex heeft niets te maken met mijn nieuwe leven (liefde). Helaas geldt dat alleen wanneer er geen kinderen in het spel zijn. Uit onderstaand verhaal blijkt waarom een ex wel degelijk iets te maken heeft met het tempo waarmee de kinderen worden geconfronteerd met een nieuwe liefde.

Gisteren hoorde ik een verhaal waar de vader totaal geen rekening houdt met de gevoelens van zijn dochter. Ouders zijn kort geleden gescheiden en hebben 1 dochter van 14. Vader is een aantal dagen geleden verhuisd en volgende week trekt zijn nieuwe vriendin bij hem in. Zijn dochter heeft aangegeven dat ze nog geen behoefte heeft om kennis te komen maken met zijn nieuwe vriendin. Ze is nog bezig om de scheiding van haar ouders een plek te geven, zit nog midden in haar rouwproces. Haar vader begrijpt er niets van, en zegt dat ze daar maar aan moet wennen omdat dat de nieuwe situatie is. Wanneer moeder aan haar ex vraagt hoe hij dat gaat regelen met de bezoekregeling en of hij daarover al iets heeft afgesproken met zijn dochter, wordt er vol onbegrip gereageerd door de vader. Er blijkt echter dat wanneer de dochter van zijn nieuwe vriendin op bezoek komt, hij het huis moet. Dit omdat zijn nieuwe vriendin en haar ex nog niet willen dat hij kennis maakt met hun dochter. Wanneer de moeder aangeeft dat ditzelfde geldt voor hun dochter, reageert hij alleen maar met de opmerking: ”dat kan niet, waar moet mijn vriendin dan heen”?

De vader is in dit geval alleen maar bezig met zijn eigen leven en luistert totaal niet naar de gevoelens van zijn dochter. We hebben het hier over een puber, die enorm gekwetst is door haar vader, voor haar moeder opkomt, die midden in een ontwikkelingsfase zit waar ze soms slecht met hun eigen gevoelens overweg kunnen, die bezig is om de scheiding een plek te geven, die verdrietig en boos tegelijk is, die ook nog gewoon haar best moet doen op school, die van haar vader houdt maar tegelijk ook het gevoel heeft dat ze hem kwijt is geraakt aan een ander. De vader ziet in dit geval niet dat zijn dochter worstelt met allerlei gevoelens, respecteert haar mening niet en vindt eigenlijk maar dat ze zich niet aan moet stellen. De moeder in dit geval wordt boos op haar ex omdat hij niet luistert naar zijn dochter, ondanks dit alles spreekt ze tegenover haar dochter met geen kwaad woord over de vader. De communicatie die er tussen beide ouders was, wordt op deze manier erg onder druk gezet en gaat moeizaam. Beide ouders begrijpen elkaar niet! De vader loopt het risico dat hij zijn dochter van zich verwijdert en dat ze besluit om niet naar haar vader toe te gaan, wat natuurlijk heel verdrietig zou zijn voor alle partijen.

Lieve mannen van Nederland, bovenstaand verhaal komt helaas vaker voor dan we zouden willen. Hoe verdrietig is het als je kind zich van je afkeert omdat je eigenlijk niet goed naar hem/haar luistert, je de mening van je kind niet respecteert, je hierdoor een slechtere communicatie krijgt met je ex. Het enige wat er van jullie wordt verwacht, is dat je begrijpt waarom jouw kind er nog niet aan toe is om jouw nieuwe partner te leren kennen, dat je je aanpast aan het tempo van je kind, dat je de gevoelens van je kind respecteert en dat je er naar luistert.

Deel dit bericht

Meest recent: