img_1708

De impact van je directe omgeving op jouw contact met je ex

Wanneer mensen uit elkaar gaan dan kunnen de emoties hoog oplopen. En als we nu alleen als ex- partners met elkaar te maken zouden hebben, dan kan het soms al lastig genoeg zijn. Maar ook directe familie/vrienden/nieuwe partners hebben al snel hun oordeel en mening klaar over de andere partij.

Emoties na een scheiding

Door een scheiding ben je vaak emotioneel wat gevoeliger, je bent sneller boos, verdrietig, gefrustreerd. Allemaal heel logisch, het is een rouwproces waar je doorheen gaat.

Negatieve uitlatingen over jouw ex door je omgeving

Maar lieve mensen in de omgeving van deze personen, realiseer je dat ze op deze momenten zeer kwetsbaar, gevoelig en ontvankelijk zijn over wat er door jullie tegen hen wordt gezegd.  Je moet wel heel stevig in je schoenen staan wanneer je je niets aantrekt van wat jouw omgeving vindt van de scheiding en de vaak negatieve opmerkingen over jouw ex- partner.

Natuurlijk begrijp ik dat ouders die zien dat hun zoon/dochter heel erg is gekwetst door de andere partij, kiezen voor hun eigen kind en geen goed woord over hebben voor die ander. De vraag is of je je kind daar ook heel erg mee helpt, want het is toch de bedoeling dat ze samen blijven functioneren als ouders.

Ook jaren na de scheiding zijn het vaak de mensen die heel dichtbij je staan, die onaardig blijven spreken over die ander. Het is heel goed te begrijpen, maar je helpt iemand meer door te luisteren naar wat ze zeggen, probeer te begrijpen wat ze zeggen, ook al ben je het er niet mee eens. Ze hebben er niets aan om steeds maar weer negatieve uitlatingen over hun ex te horen. Uiteindelijk zullen zij alles een plek moeten geven en als twee ouders weer door 1 deur moeten gaan. Dat is heel lastig als je doorlopend alleen maar opmerkingen over je ex hoort uit je directe omgeving.

Voorbeeld

Iemand die ik ken is heel erg gekwetst door haar ex, diverse keren bedrogen enz.

Toch probeert zij voor haar kinderen het contact zo goed mogelijk te houden. Haar ex zegt dat hij is veranderd en wil eigenlijk meer en beter contact, diep in haar hart gelooft ze hem wel ( hij was per slot van rekening ooit haar grote liefde). Maar haar directe omgeving, inclusief zijn familie heeft geen goed woord voor hem over en geloven hem niet. Dat weerhoudt haar ervan om meer open staan voor hem.

Het is te begrijpen dat haar familie zo reageert, ze proberen haar te beschermen en zijn ook nog steeds boos over het verdriet wat hij haar en ook hun heeft aangedaan.

Maar ze helpen zo absoluut niet om de fragiele verstandhouding die er is tussen deze twee, wat steviger te maken.

Mijn eigen ervaring

Ik ben zelf in de steek gelaten voor een ander toen mijn kinderen 1 en 2,6 waren.

Je kunt je voorstellen dat ook mijn ouders geen goed woord over hadden voor mijn ex en al helemaal niet voor zijn nieuwe vriendin( inmiddels vrouw).  Ondanks het feit dat ik wel goed contact heb met mijn ex en zijn nieuwe gezin en zelfs al een aantal jaren 1 week per jaar met z’n allen op vakantie gaan,  ik het prima kan vinden met zijn vrouw, weigerde mijn moeder om haar te ontmoeten. Dus met verjaardagen was wel mijn ex er met het halfbroertje van de jongens, maar zij was er niet omdat ik rekening hield met de gevoelens van mijn moeder.

Totdat de oudste eindexamen deed. (inmiddels 16 jaar na de scheiding). Toen was iedereen er, zijn vader, moeder, broers, opa en oma en “stief”vader  en-moeder. Ik heb mijn moeder gewoon verteld dat ook “zij” erbij zou zijn, het ging immers om de diploma-uitreiking van haar oudste kleinkind en niet om haar. Het was super gezellig, zonder enige wanklank. De eerstvolgende verjaardag was ook “zij” welkom. Er is helaas wel 17 overheen gegaan voordat we zover waren. Achteraf vind ik dat ik zelf veel eerder op mijn strepen had moeten gaan staan, want het gaat toch om je kinderen en die genieten als iedereen bij elkaar is.

Maar een familieband kan zo sterk zijn, dat je die ander niet wil kwetsen.

Je moet wel heel stevig in je schoenen staan en voor jezelf kunnen en durven opkomen om daar tegenin te gaan.

Mocht je hulp nodig hebben na je scheiding op dit gebied, neem dan vrijblijvend contact op.

Deel dit bericht

Meest recent: